rom slo hun
Hlavná stránka O nás Správy Kontakt Peňažné fondy
SPRÁVY / INFORMÁCIE O POZASTAVENÍ AKTÍV FONDOV

Informácie o pozastavení aktív fondov

Vážení obchodní partneri,

Životná poisťovňa CIG Pannónia Életbiztosító Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (sídlo: 1097 Budapešť, Könyves Kálmán krt. 11, budova „B“, ďalej len „CIG“ alebo „poisťovňa“) týmto informuje všetkých svojich klientov, že hoci vojna na Ukrajine ovplyvnila aj poistný trh, považujeme však za dôležité zdôrazniť, že táto situácia neohrozuje činnosť CIG. Naša spoločnosť stojí na pevných základoch a postupuje v súlade so svojou päťročnou stratégiou rastu. Naša stabilita sa odráža aj v našej konsolidovanej kapitálovej primeranosti vo výške 276 %, ktorá výrazne prevyšuje minimálnu kapitálovú primeranosť 150 % stanovenú Maďarskou národnou bankou (Magyar Nemzeti Bank).

Je však potrebné informovať našich klientov, ktorí majú uzatvorené podielové životné poistenie, že CIG od 1. marca 2022 v záujme svojich klientov pozastaví kontinuálnu distribúciu nižšie uvedených fondov aktív (t. j. predaj a nákup podielových jednotiek nižšie uvedených fondov aktív), a to z dôvodu vzniknutej situácie, ktorá je spôsobená dôvodmi mimo kontroly spoločnosti, v súlade s článkom 127 ods. 1 zákona LXXXVIII z roku 2014 o poisťovacej činnosti (ďalej len „Bit.”)

· Ruský akciový podielový fond Ural

· Ruský akciový podielový fond Ural Pro

· Ruský akciový podielový fond Ural denominovaný v EUR

· Ruský akciový podielový fond Ural Pro denominovaný v EUR

ďalej sa tieto fondy aktív označujú spoločne ako: „Príslušné fondy aktív”.

Dôvod pozastavenia

Čistú hodnotu aktív Fondov krytých aktív, a teda ani cenu podielových listov, nemožno určiť, pretože podkladové finančné aktíva Fondov krytých aktív sa stali čiastočne alebo úplne nelikvidnými, t. j. neupotrebiteľnými aktívami.

Kontext pozastavenia

Od 28.2.2022 moskovská burza cenných papierov z dôvodu ozbrojeného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou pozastavila obchodovanie na všetkých svojich trhoch na dobu neurčitú. Správca a depozitár fondu CIG dnes potvrdil, že časť základných aktív Príslušných fondov aktív predstavujúci Investičný fond Amundi Russia, ktorý nakupuje investičné aktíva na Moskovskej burze cenných papierov (kód ISIN: LU1883868579) sa preto stal nelikvidným a neobchodovateľným. Správca zahraničného investičného fondu neposkytuje cenu, v dôsledku čoho nie je možné vypočítať cenu Príslušných fondov aktív.

Dôsledky pozastavenia

Od 1. marca 2022 už CIG nebude vypočítavať a zverejňovať výmenné kurzy a čisté hodnoty aktív pre fondy krytých aktív. V dôsledku toho transakcie týkajúce sa podielových listov Príslušných fondov aktív (napr. vklady, zmeny fondu aktív, spätné odkúpenia, služby v prípade úmrtia a splatnosti), ktoré by sa vykonali pri výmennom kurze platnom podľa poistných podmienok k 28. februáru 2022 alebo neskôr , CIG nevykoná, resp. nevykoná ich v súlade so štandardným postupom transakcií.

Čiastočne alebo úplne nevykonateľné transakcie

Počas obdobia pozastavenia činnosti Fondu aktív sa pokyny klientov týkajúce sa Príslušného fondu aktív, najmä konverzie, pravidelných výberov alebo čiastočných odkupov, nie je možné vykonať čiastočne alebo vôbec. Výnimkou je transakcia prevodu poplatku z pozastaveného fondu aktív.

Ak sa žiadosť o konverziu, pravidelný výber a čiastočné odkúpenie týka prostriedkov, ktoré nie sú pozastavené, CIG bude postupovať podľa nižšie uvedených postupov:

Transakcia

Vykonanie

Zmena fondu aktív: štartovací fond pozastaveného fondu aktív

Vykoná sa v prípade finančných prostriedkov, ktoré neboli pozastavené

Zmena fondu aktív: prijímajúci fond pozastaveného fondu aktív

Nie je vykonateľné

Pravidelné výbery/čiastočné spätné odkúpenia

Ak nie je možné identifikovať žiadnu konkrétnu potrebu výberu z pozastavených fondov a suma výberu je pokrytá odkupnou hodnotou podielových jednotiek nepozastavených fondov, výber alebo čiastočný odkup sa vykoná. Vo všetkých ostatných prípadoch nie je odstúpenie od zmluvy vykonateľné.


Transakcie po pozastavení fondu aktív

Po ukončení pozastavenia činnosti fondu aktív CIG vykoná pokyny klienta iniciované počas obdobia pozastavenia činnosti (a nevykonané počas obdobia pozastavenia činnosti, ako je uvedené vyššie), ak protistrana po ukončení pozastavenia činnosti fondu aktív opäť poskytne možnosť ich vykonania.

Ak počas obdobia pozastavenia niektorý z našich klientov vykoná príkaz, ktorý má vplyv na niektorý z pozastavených finančných prostriedkov, CIG bude klienta bezodkladne informovať.

Ukončenie poistenia alebo úplné odstúpenie od zmluvy počas obdobia pozastavenia

Počas obdobia pozastavenia činnosti fondu aktív, v prípade vzniku poistnej udalosti (skončenia platnosti) alebo úplného odstúpenia od zmluvy, CIG určí hodnotu aktuálneho zostatku na účte zmluvnej strany tak, že nezohľadní podielové jednotky pozastaveného fondu aktív, ktoré CIG zúčtuje v súlade s pravidlami Bit. citovanými ďalej v tomto oznámení.

Poskytnutie služby pri úmrtí počas obdobia pozastavenia

Poistné plnenie poisťovateľa pre prípad smrti je pozastavením činnosti fondu aktív ovplyvnené v takom rozsahu, že poisťovňa určí hodnotu aktuálneho zostatku na účte zmluvnej strany na základe posledného známeho výmenného kurzu podielových jednotiek pozastaveného fondu aktív pred pozastavením činnosti fondu aktív (25. februára 2022) a vyplatí maximálne 30 miliónov HUF na poistenú osobu.V prípade, že by prvý výmenný kurz po ukončení zmluvy viedol k vyššej sume, ako bola zaplatená, CIG doplatí rozdiel v súlade s ustanoveniami uvedenými v Bit.

Trvanie pozastavenia

Maximálna doba pozastavenia aktív fondu je 1 rok, ktorú môže CIG v odôvodnených prípadoch predĺžiť celkovo o ďalší 1 rok [čl. 127 ods. 7 Bit.]. CIG okamžite ukončí pozastavenie aktív fondu:

- Po uplynutí obdobia pozastavenia aktív fondu;

- po zistení, že okolnosť, ktorá viedla k pozastaveniu aktív, prestala existovať, alebo

- ak to Maďarská národná banka (Magyar Nemzeti Bank) (ďalej len: „dozorný orgán”) nariadi v rozhodnutí.

Povinnosť platiť poplatky počas obdobia pozastavenia

Pozastavením činnosti fondu aktív nezaniká povinnosť zmluvnej strany platiť poistné a povinnosť poisťovne poskytovať služby s prihliadnutím na ustanovenia Bit. - čiže klienti sú naďalej povinní platiť poistné dohodnuté v poistných zmluvách.

Podrobné pravidlá týkajúce sa pozastavenia aktív fondov sú uvedené v dokumente Bit. v súlade s článkom 127 zákona sa informácie uvádzajú nižšie:

„127. § (1) Poisťovňa v záujme poistníkov pozastaví predaj a nákup podielových jednotiek aktív spojeného so zmluvou životného poistenia viazaného na podielové jednotky (ďalej len „pozastavenie predaja aktív fondu aktív“), ak čistú hodnotu aktív fondu aktív a spolu s ňou aj cenu podielových jednotiek nie je možné určiť, pretože aktíva fondu sa stali čiastočne alebo úplne nelikvidnými aktívami. Pozastavenie činnosti aktív vykoná poisťovateľ bezodkladne po tom, ako sa dozvie o okolnostiach, ktoré ho vyvolali, a to so spätnou účinnosťou ku dňu ocenenia (ďalej len „deň začiatku pozastavenia činnosti fondu aktív“), pred ktorým bola naposledy zistená čistá hodnota aktív fondu aktív.

(2) Pozastavenie činnosti aktív vykoná poisťovateľ bezodkladne po tom, ako sa dozvie o okolnostiach, ktoré ho vyvolali, a to so spätnou účinnosťou ku dňu ocenenia (ďalej len „deň začiatku pozastavenia činnosti fondu aktív“), pred ktorým bola naposledy zistená čistá hodnota aktív fondu aktív. Ak trvanie pozastavenia činnosti fondu aktív presiahne tridsať dní, poisťovateľ do tridsiateho piateho dňa odo dňa začatia pozastavenia činnosti fondu aktív zašle všetkým protistranám pozastaveného fondu aktív preukázateľným spôsobom písomnú informáciu, že poisťovateľ vykoná tieto pokyny klientov po zrušení pozastavenia činnosti fondu aktív, ak protistrana po zrušení pozastavenia činnosti fondu aktív opäť podá pokyn na ich vykonanie. Poisťovateľ bezodkladne poskytne informácie o pokyne klienta zmluvným stranám, ktoré vydali pokyn klienta vo vzťahu k fondu aktív pozastavenému počas obdobia pozastavenia.

(3) Ak má poisťovateľ investovať zaplatené poistné do pozastaveného fondu majetku podľa zmluvy alebo pokynov poistníka, je poisťovateľ povinný viesť poistné oddelene na účte, ak nie je v zmluve alebo v pokynoch poistníka uvedené inak. Ak v uvedenom prípade trvanie pozastavenia činnosti fondu aktív presiahne tridsať dní, poisťovňa do tridsiateho piateho dňa odo dňa začiatku pozastavenia činnosti fondu aktív zašle príslušnej protistrane preukázateľným spôsobom písomnú informáciu, na ktorý iný fond aktív, ktorý nebol pozastavený, prevedie poistné prijaté počas obdobia pozastavenia činnosti fondu aktív a osobitne zaevidované, ak sa s protistranou nedohodne inak, od štyridsiateho piateho dňa odo dňa začiatku pozastavenia činnosti fondu aktív.

(4) Počas doby pozastavenia činnosti fondu aktív, v prípade vzniku poistnej udalosti, dosiahnutia dátumu uvedeného v zmluve (exspirácie) alebo úplného odstúpenia od zmluvy, poisťovateľ určí hodnotu aktuálneho zostatku na účte zmluvnej strany bez zohľadnenia podielových jednotiek pozastaveného fondu aktív. V uvedených prípadoch poisťovateľ do pätnástich dní po ukončení pozastavenia činnosti fondu aktív vyplatí na účet protistrany aktuálnu hodnotu podielových jednotiek pozastaveného fondu aktív evidovaných na účte protistrany, vypočítanú podľa prvého známeho výmenného kurzu po ukončení pozastavenia činnosti fondu aktív, alebo sumu zmluvných rezerv na odkup podľa rovnakého výmenného kurzu, ak nie je splnená podmienka uvedená v odseku 8.

(5) Výkon (rizikovej) služby poisťovne v prípade úmrtia je pozastavením činnosti fondu aktív ovplyvnený v rozsahu, v akom poisťovňa určí hodnotu aktuálneho zostatku na účte zmluvnej strany na základe posledného známeho výmenného kurzu podielových jednotiek pozastaveného fondu aktív pred pozastavením činnosti fondu aktív, pričom poisťovňa bude pokračovať v plnení svojej platobnej povinnosti podľa poistnej zmluvy počas obdobia pozastavenia činnosti fondu aktív v hodnote určenej na základe vyššie uvedeného, maximálne však do výšky 30 (tridsať) miliónov HUF na poistenú osobu, pokiaľ ide o časť služby, ktorá sa má vykonať v súvislosti s podielovými jednotkami pozastaveného fondu aktív. Do pätnástich dní od ukončenia pozastavenia činnosti fondu aktív poisťovateľ prehodnotí podiel služby pre prípad smrti (rizika), ktorý má byť vyplatený v súvislosti s podielovými jednotkami pozastaveného fondu aktív, podľa prvého známeho výmenného kurzu po ukončení pozastavenia činnosti fondu aktív, a ak prevyšuje sumu, ktorá zaň bola predtým vyplatená, rozdiel následne doplatí. Ak sa uplatní podmienka uvedená v odseku (8), poisťovateľ vykoná vyššie uvedené prehodnotenie a doplatí rozdiel v plnení opísanom v odseku (8).

(6) Po pozastavení činnosti fondu aktív sa nesmie distribuovať ani predávať žiadny poistný produkt alebo zmluva, ktoré sú kryté výlučne pozastaveným fondom aktív, až do zrušenia pozastavenia činnosti fondu aktív a následného stanovenia prvej známej čistej hodnoty aktív fondu aktív.

(7) Maximálna doba pozastavenia činnosti fondu aktív je jeden rok, ktorú môže poisťovňa v odôvodnených prípadoch predĺžiť celkovo o ďalší jeden rok. Poisťovňa svoje rozhodnutie o predĺžení lehoty zverejní najmenej pätnásť dní pred uplynutím lehoty pozastavenia nakladania s majetkom fondu spôsobom vhodným pre verejnosť na svojom webovom sídle a na svojich pracoviskách služieb zákazníkom a súčasne ho zašle orgánu dohľadu. Poisťovňa okamžite ukončí pozastavenie aktív fondu:

a) po uplynutí obdobia pozastavenia aktív fondu;

b) po zistení, že okolnosť, ktorá viedla k pozastaveniu aktív, prestala existovať, alebo

c) ak to dozorný orgán nariadi rozhodnutím.

(8) Ak v čase ukončenia pozastavenia činnosti fondu aktív podľa odseku 7 ešte nie je možné určiť čistú hodnotu aktív fondu aktív a spolu s ňou ani cenu podielových jednotiek fondu aktív, pretože aktíva fondu aktív sú čiastočne alebo úplne nelikvidnými aktívami, poisťovňa ukončí činnosť fondu aktív a vykoná zúčtovanie s poistníkmi na základe aktuálnej trhovej situácie v čase ukončenia činnosti.

(9) Do tridsiatich dní odo dňa začiatku pozastavenia činnosti fondu aktív poisťovňa v záujme zabezpečenia zásady rovnakého zaobchádzania medzi zmluvnými stranami a zachovania kontinuity služieb poisťovne vo vzťahu k fondu aktív oddelí aktíva, ktoré sa stali nelikvidnými, od ostatných nelikvidných aktív fondu aktív, t. j. rozdelí fond aktív na nástupnícke fondy aktív obsahujúce likvidné a nelikvidné aktíva (ďalej len rozdelenie), keď sa aktíva predstavujúce sedemdesiatpäť percent alebo menej poslednej známej čistej hodnoty aktív fondu aktív stanú nelikvidnými. Súčasne s vykonaním rozdelenia sa zruší pozastavenie činnosti nástupníckeho fondu aktív, ktorý obsahuje nelikvidné aktíva, a tento fond bude naďalej fungovať ako samostatný fond aktív. V prípade garantovaného fondu aktív sa pozastavuje celý fond aktív bez ohľadu na podiel nelikvidných aktív. V tomto prípade je poisťovňa po zániku záruky povinná vyplatiť poistníkovi poistné plnenie podľa pôvodných zmluvných podmienok.

(10) V prípade rozdelenia sa aktíva, ktoré sa stali nelikvidnými, evidujú oddelene, tiež ako samostatný fond aktív, pre ktorý zostáva v platnosti pozastavenie činnosti fondu aktív podľa odsekov (1) až (8), pričom dátumom začiatku pozastavenia činnosti fondu aktív je dátum začiatku pozastavenia činnosti pôvodného fondu aktív. V dôsledku rozdelenia sa pôvodný fond aktív zruší, pričom podielové listy pôvodného fondu aktív sa rozdelia do nástupníckych fondov aktív obsahujúcich nelikvidné a nie nelikvidné aktíva v rovnakom pomere na klienta, aký predstavuje podiel nelikvidných a nie nelikvidných aktív v poslednej známej čistej hodnote aktív pôvodného fondu aktív. V prípade rozdelenia sa informačná povinnosť uvedená v odsekoch (2) a (3) doplní oznámením o rozdelení.

(11) Pozastavením a rozdelením fondu aktív nezaniká, s výhradou ustanovení tohto §, povinnosť zmluvnej strany platiť poistné a povinnosť poisťovne poskytovať služby.

(12) Poisťovňa informuje poistníka spôsobom uvedeným v odseku (13)

a) právny základ a vykonávanie pozastavenia aktív a rozdelenia, dôvody pozastavenia, dátum začiatku pozastavenia, dôsledky pre poistnú zmluvu a jej výkonnosť, najmä vrátane zmien investičných rizík, ktorým sú poistníci vystavení, a pravidlá pre vymáhanie nákladov a poplatkov; a

b) ukončenie pozastavenia činnosti fondu aktív, dôvody ukončenia činnosti a dôsledky ukončenia činnosti pre poistnú zmluvu a jej plnenie.

(13) Poisťovňa zverejní informácie uvedené v odseku (12) na svojom webovom sídle a v kanceláriách služieb zákazníkom v rovnakom čase, ako sa vykonáva pozastavenie činnosti fondu aktív a rozdelenie a zrušenie pozastavenia činnosti fondu aktív, a to spôsobom vhodným na zvýšenie informovanosti, a tieto informácie priebežne aktualizuje. Poisťovňa súčasne zašle informácie dozornému orgánu.

nelikvidné aktívum podľa § 4 ods. 1 písm. 41 zákona Bit.: „Aktívum fondu aktív, ktorého hodnotu nie je možné zistiť, najmä ak informácie o trhovej cene vhodné na ocenenie nie sú v plnom rozsahu k dispozícii z dôvodu pozastavenia uvádzania aktíva na trh, obchodovania s ním alebo jeho verejného kótovania.”

Budapešť, 1. marec 2022