rom slo hun
Hlavná stránka O nás Správy Kontakt Peňažné fondy
SPRÁVY / INFORMÁCIE O POZASTAVENÍ AKTÍV FONDOV II.

Informácie o pozastavení aktív fondov II.

Vážení obchodní partneri,

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (sídlo: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 11, „B” ép., ďalej: „poisťovňa”) 1. marca 2022 v záujme svojich klientov pozastavila kontinuálnu distribúciu nižšie uvedených fondov aktív (t. j. predaj a nákup podielových jednotiek nižšie uvedených fondov aktív), a to z dôvodu vzniknutej situácie, ktorá je spôsobená dôvodmi mimo kontroly spoločnosti, v súlade s článkom 127 ods. 1 zákona LXXXVIII z roku 2014 o poisťovacej činnosti (ďalej len „Bit..“):

· Ruský akciový podielový fond Ural

· Ruský akciový podielový fond Ural Pro

· Ruský akciový podielový fond Ural denominovaný v EUR

· Ruský akciový podielový fond Ural Pro denominovaný v EUR

ďalej sa tieto fondy aktív označujú spoločne ako: „Príslušné fondy aktív”.

Poisťovňa týmto informuje svojich zmluvných partnerov o pravidlách uplatniteľných na vymáhanie nákladov a poplatkov týkajúcich sa zmlúv o životnom poistení viazanom na podielové listy počas obdobia pozastavenia činnosti fondu aktív v súlade so zákonom Bit. 127 ods. 12 zákona o pozastavení poistnej zmluvy.

Dovoľujeme si upozorniť našich klientov, že typy výdavkov uvedené ďalej v tomto dokumente nie sú zahrnuté vo všetkých poistných zmluvách životného poistenia viazaného na podielové listy, takže akékoľvek zmeny v spôsobe ich uplatňovania sa dotknú len poistníkov, ktorí majú poistnú zmluvu, v ktorej sú tieto výdavky zahrnuté. Celkové náklady a poplatky súvisiace s poistnými zmluvami sú uvedené v osobitných podmienkach.

Náklady na poistenie a poistné odpočítané v nezmenenej výške počas obdobia pozastavenia

Všetky poplatky uvedené v osobitných podmienkach, ktoré sa podľa pravidiel v nich stanovených uplatňujú pred investovaním poistného poplatku (najmä poplatok za uzatvorenie a udržiavanie poistnej zmluvy, správny poplatok, alokačný poplatok a v prípade niektorých druhov poistenia rizikový poplatok), sa odpočítajú počas obdobia pozastavenia.

Poisťovňa uplatňuje rizikový poplatok aj pri produktoch, pri ktorýchsa odpočítava znížením počtu podielových jednotiek.

Náklady na poistenie a poistné neodpočítané počas obdobia pozastavenia

Okrem rizikového poplatku uvedeného v predchádzajúcom odseku si poisťovateľ po dobu pozastavenia činnosti podielového fondu a za podielové listy evidované v pozastavených fondoch aktív nenárokuje náklady a poplatky, ktoré sa podľa osobitných poistných podmienok zúčtovávajú po investovaní poistného znížením nákladov o počet podielových listov (najmä časť počiatočného poplatku a poplatok za správu pripadajúci na podielové listy pozastavených fondov aktív).

Poisťovňa upustí od odpočítania poplatku za správu aktív, ktorý sa má uplatniť na čistú hodnotu aktív fondov s odloženou splatnosťou.

Riadenie nákladov a poplatkov tretích strán

Správca portfólia fondov aktív si počas obdobia pozastavenia neodpočíta poplatok za správu portfólia, ktorý sa má uplatniť na čistú hodnotu aktív pozastavených fondov aktív

Správca fondov aktív si počas obdobia pozastavenia naďalej odpočíta poplatok za správu fondov, ktorý sa má uplatniť na čistú hodnotu aktív pozastavených fondov aktív

Správa poistných poplatkov počas obdobia pozastavenia

Pozastavením činnosti fondu aktív nezaniká povinnosť zmluvnej strany platiť poistné s prihliadnutím na ustanovenia Bit. - čiže klienti sú naďalej povinní platiť poistné dohodnuté v poistných zmluvách. Ak má byť zaplatený poistný poplatok použitý (aj) na nákup podielových jednotiek vo fondoch s odloženou splatnosťou podľa aktuálneho ustanovenia zmluvy o rozdelení poplatku, poisťovňa investuje časť poistného poplatku určenú do fondov bez odloženej splatnosti podľa podmienok zmluvy, zatiaľ čo časť poistného poplatku určenú do fondov s odloženou splatnosťou neinvestuje a uchováva ju oddelene, ak poistník neurčil inak. Takto odloženú sumu drží poisťovňa v bezpečnom aktíve, na bankovom účte alebo v štátnom dlhopise, z ktorého si neodpočítava žiadne náklady ani nevypláca žiadny výnos.

Ak do 30 dní od dátumu začiatku pozastavenia už neexistuje ( udalosť, ktorá viedla k pozastaveniu fondu aktív (t. j. základné aktíva pozastaveného fondu aktív sa stanú opäť likvidnými a obchodovateľnými), poisťovňa ukončí pozastavenie fondu aktív a prevedie samostatne registrované poistné alebo časť poistného prijatého počas obdobia pozastavenia na podielové jednotky fondu aktív, ktoré sa stanú opäť likvidnými, bezprostredne po ukončení pozastavenia za cenu zverejnenú prvýkrát po pozastavení.

Ak doba pozastavenia nakladania s majetkom presiahne tridsať dní, poisťovňa do tridsiateho piateho dňa odo dňa začiatku pozastavenia nakladania s majetkom zašle príslušnej zmluvnej strane písomnú informáciu, na ktorý iný fond majetku, ktorý nebol pozastavený, prevedie poistné alebo časť poistného prijatú a osobitne evidovanú počas doby pozastavenia nakladania s majetkom, a to do štyridsiateho piateho dňa odo dňa začiatku pozastavenia nakladania s majetkom, ak sa s poistníkom nedohodne inak.

Nakladanie s oddeleným poistným v prípade ukončenia poistenia

V prípade spätného odkúpenia poistnej zmluvy alebo ukončenia poistnej zmluvy s poskytnutím poistnej služby sa suma zaplateného poistného, osobitne zaevidovaná podľa vyššie uvedeného, vyplatí oprávnenej osobe z poistnej zmluvy spolu s poistným plnením.

Budapešť, 3. marec 2022

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.