rom slo hun
Hlavná stránka O nás Správy Kontakt Peňažné fondy
SPRÁVY / INFORMÁCIA O UKONČENÍ FONDOV AKTÍV URAL RUSKO

Vážený Klient!

Ako je to aj Vám známe, v dôsledku rusko-ukrajinského ozbrojeného konfliktu, vojny na Ukrajine ktorá vypukla dňa 24. februára 2022 a sankčných opatrení vyhlásených 1. marca 2022 podkladové aktíva zmlúv o životnom poistení viazaných na podielové listy s expozíciou voči Rusku sa stali nelikvidnými, t. j. ich hodnotu nemožno určiť. Tie maďarské fondy aktív životného poistenia kryté takýmito nelikvidnými aktívami – v súlade so záväznými ustanoveniami článku 127 zákona LXXXVIII z roku 2014 o poisťovacích činnostiach (ďalej len "Bit.") boli poisťovňou pozastavené.

Podobne ako všetky maďarské životné poisťovne, aj CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. (sídlo: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 11, budova "B", ďalej len"Spoločnosť") sa rozhodla ukončiť ďalšiu distribúciu ruských podielových fondov Ural (Ural Ruský akciový podielový fond, Ural Ruský Pro akciový podielový fond, Ural Ruský Eurový akciový podielový fond, Ural Ruský Eurový Pro akciový podielový fond) z dôvodu vzniknutej situácie a z dôvodov, ktoré naša Spoločnosť nemôže ovplyvniť, na základe § 127 ods. 1 Bit, na obdobie 1 roka od 1. marca 2022 v súlade s citovanými právnymi ustanoveniami. Vzhľadom na to, že okolnosti, ktoré viedli k pozastaveniu (t. j. nelikvidnosť aktív), sa ani následne potom nezmenili, naša spoločnosť bola na základe § 127. ods. 7. Bit nútená predĺžiť obdobie pozastavenia do 1. marca 2024.

V uplynulých dvoch rokoch naša spoločnosť vyvinula maximálne úsilie, aby využila všetky zákonné možnosti na zabezpečenie prístupu našich klientov k ich investíciám do pozastavených fondov. V uplynulých rokoch sme vykonali tieto kroky:

Naša spoločnosť poskytla podrobné informácie o nariadení pozastavenia a rozdelenia do nástupníckych fondov aktív ruských podielových fondov Ural, o dôvodoch a dôsledkoch pozastavenia a rozdelenia, o právnych súvislostiach pozastavenia a rozdelenia, v oznámeniach dostupných na nižšie uvedenom odkaze dňa 1., 3. a 31. marca 2022 a dňa 17. februára 2023: https://cigslovensko.sk/spravy/.

Radi by sme upozornili našich klientov vrátane Vás na zložitú situáciu, ktorej všetci čelíme. Pozastavenie zostávajúcich fondov nelikvidných aktív vyprší 1. marca 2024, a preto naša spoločnosť musí ohľadom zrušenia pozastavenia –- na základe § 127. ods. 7 Bit. – prijať opatrenie. Musíme vás informovať, že v dôsledku účinkov súčasnej regulácie a trhového prostredia zostanú aktíva ku dňu 1. marca 2024 (a pravdepodobne aj počas neurčitého obdobia po tomto dátume) nelikvidné a nepredajné, t. j. nemajú žiadnu stanoviteľnú hodnotu. Zároveň životná poisťovňa CIG Pannónia Életbiztosító v súlade so zákonnou požiadavkou [§ 127 ods. 8 Bit.] je povinná vyrovnať svoje účty so svojimi klientmi k 1. marcu 2024 na základe aktuálnej situácie na trhu v čase ukončenia. Naša spoločnosť v mesiaci marec 2024 zašle všetkým svojim dotknutým zákazníkom list o vyrovnaní.


Naša spoločnosť sa bude aj v budúcnosti pracovať na tom, aby našla upokojujúce riešenie na ukončenie pozastavenia, ktoré by minimalizovalo poškodenie našich klientov, a bude sa k našim klientom, ktorí sú považovaní za spotrebiteľov, správať spravodlivo a s náležitou starostlivosťou. Sledujte našu webovú stránku, prosím, kde nájdete najnovšie informácie o tejto téme.


V Budapešti, dňa 29. februára 2024.

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.