rom slo hun
Hlavná stránka O nás Správy Kontakt Peňažné fondy
SPRÁVY / INFORMÁCIE O POZASTAVENÍ AKTÍV FONDOV III.

Informácie o pozastavení aktív fondov III.

Vážení klienti,

životná poisťovňa CIG Pannónia Életbiztosító Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (sídlo: 1097 Budapešť, Könyves Kálmán krt. 11, budova „B“, ďalej len „poisťovňa“) od 1. marca 2022 v záujme svojich klientov pozastavila kontinuálnu distribúciu nižšie uvedených fondov aktív (t. j. predaj a nákup podielových jednotiek nižšie uvedených fondov aktív), a to kvôli vzniknutej situácii, ktorá je spôsobená dôvodmi mimo kontroly Spoločnosti, v súlade s §127 ods. 1 zákona LXXXVIII z roku 2014 o poisťovacej činnosti (ďalej len „Bit.“):

o Ruský akciový podielový fond Ural,

o Ruský akciový podielový fond Ural Pro,

o Eurový ruský akciový podielový fond Ural,

o Eurový ruský akciový podielový fond Ural Pro,

tieto fondy aktív sa ďalej označujú spoločne ako „pozastavené fondy aktív“.

Dňa 1. a 3. marca poisťovňa informovala o nariadení pozastavenia fondov aktív, o dôvodoch a dôsledkoch, ako aj o právnom kontexte pozastavenia v oznámeniach, ktoré sú dostupné na tomto odkaze:

https://www.cigslovensko.sk/spravy/informacie-o-pozastaveni-aktiv-fondov.html

https://www.cigslovensko.sk/spravy/informacie-o-pozastaveni-aktiv-fondov-ii.html

Vytvorenie nástupníckych fondov aktív rozdelím pozastavených fond aktív

V súlade s ustanoveniami Bit. poisťovňa oddelila aktíva pozastavených fondov aktív, ktoré sa stali nelikvidnými, od ostatných nelikvidných aktív pozastavených fondov aktív k 31. marcu 2022, t. j. rozdelila pozastavené fondy aktív na nástupnícke fondy aktív obsahujúce likvidné a nelikvidné aktíva (ďalej len „rozdelenie“), a to nasledovne:

Názov nástupníckeho fondu aktív

Status aktív nástupníckeho fondu

Názov pozastaveného fondu aktív

Ruský akciový nástupnícky fond likvidných aktív Ural

Likvidné

Ruský akciový podielový fond Ural

Ruský akciový nástupnícky podielový fond Ural

Nelikvidné Pozastavené

Ruský akciový podielový fond Ural

Eurový ruský akciový nástupnícky fond likvidných aktív Ural

Likvidné

Eurový ruský akciový podielový fond Ural

Eurový ruský akciový nástupnícky podielový fond Ural

Nelikvidné Pozastavené

Eurový ruský akciový podielový fond Ural

Ruský akciový nástupnícky fond likvidných aktív Ural Pro

Likvidné

Ruský akciový podielový fond Ural Pro

Ruský akciový nástupnícky podielový fond Ural Pro

Nelikvidné Pozastavené

Ruský akciový podielový fond Ural Pro

Eurový ruský akciový nástupnícky fond likvidných aktív Ural Pro

Likvidné

Eurový ruský akciový podielový fond Ural Pro

Eurový ruský akciový nástupnícky podielový fond Ural Pro

Nelikvidné Pozastavené

Eurový ruský akciový podielový fond Ural Pro


Investičné aktíva nástupníckych fondov nelikvidných aktív k dátumu rozdelenia:

Názov investičného aktíva

Kód ISIN investičného aktíva

Amundi Funds - Russian Equity M2 EUR (C)

LU1883868579

Pictet Russian Equities I EUR

LU0338482937

VanEck Russia ETF (RSX)

US92189F4037

Lukoil PJSC (Sp. ADR)

US69343P1057

Sberbank of Russia

US80585Y3080

Rosneft Oil Company

US67812M2070


Nástupnícke fondy likvidných aktív obsahujú v čase rozdelenia výlučne hotovosť (bezhotovostné peniaze).

Súčasne s vykonaným rozdelením sa zrušilo pozastavenie činnosti nástupníckych fondov aktív, ktoré obsahujú likvidné aktíva, a tieto fondy fungujú ďalej ako samostatné fondy aktív. Poisťovňa vypočítala výmenný kurz a čistú hodnotu likvidných aktív nástupníckych fondov prvýkrát 31. marca (ku dňu ocenenia 30. marec). Nástupnícke fondy likvidných aktív zdedili investičnú politiku pozastavených fondov aktív.

Prevádzkový poriadok nástupníckych fondov nelikvidných aktív, ktoré sú tiež evidované ako samostatné fondy aktív, sa riadi pravidlami zverejnenými 1. a 3. marca, ako je uvedené vyššie, t. j. poisťovňa postupuje v prípade nástupníckych fondov nelikvidných aktív rovnako ako v prípade pozastavených pôvodných fondov aktív. V prípade nástupníckych fondov nelikvidných aktív zostáva pozastavenie v platnosti na základe § 127 ods. 1 až 8 Bit., pričom dátumu začiatku pozastavenia činnosti fondu aktív zodpovedá dátum začiatku pozastavenia činnosti pôvodného fondu aktív. Nástupnícke fondy nelikvidných aktív tiež zdedili investičnú politiku pozastavených fondov aktív.

Pôvodné fondy aktív pozastavené 1. marca 2022 boli v dôsledku rozdelenia 31. marca 2022 zrušené.

Transfer kapitálu zo zrušených fondov aktív do ich nástupníckych fondov aktív

Kapitál fondov aktív pozastavených k 1. marcu a zrušených 31. marca poisťovňa rozdelila do nástupníckych fondov likvidných a nelikvidných aktív v pomere zodpovedajúcom podielu vyššie vymenovaných nelikvidných a likvidných aktív na poslednej známej čistej hodnote aktív zrušeného fondu aktív (k 28. februáru).

Poisťovňa pripísala svojim klientom rovnaký počet a rovnaký druh podielových jednotiek v nástupníckych fondoch likvidných a nelikvidných aktív, aké mali v pozastavených a zrušených fondoch aktív ku dňu začiatku pozastavenia.

Distribúcia podielových jednotiek nástupníckych fondov likvidných aktív

Počet podielových jednotiek prevedených z pozastavených pôvodných fondov aktív do nástupníckych fondov likvidných aktív a ich hodnotu vypočítanú podľa zverejnených výmenných kurzov si naši klienti môžu pozrieť od 31. marca cez osobné rozhranie Klientskeho portálu Pannónia v bode menu Portfólio:

https://portal.cig.eu/login.

S podielovými jednotkami umiestnenými v nástupníckych fondoch likvidných aktív v dôsledku rozdelenia fondov aktív je možné obchodovať v období od 31. marca do 19. apríla (do zrušenia nástupníckych fondov likvidných aktív), t. j. pre uskutočnenie čiastočného alebo úplného spätného odkupu sa môžu vybrať alebo previesť do iných fondov aktív.

Zrušenie nástupníckych fondov likvidných aktív

Vzhľadom na to, že nástupnícke fondy likvidných aktív obsahujú výlučne hotovosť (bezhotovostné peniaze), analogicky nemôžu napĺňať investičnú politiku, podľa ktorej fondy aktív investujú do foriem kolektívneho investovania, ktorých primárnym cieľom je ruský kapitálový trh. Keďže peňažné prostriedky nástupníckych fondov likvidných aktív nie sú vhodné na dosiahnutie cieľov stanovených v investičnej politike, poisťovňa sa rozhodla nástupnícke fondy likvidných aktív uzatvoriť a zrušiť.

Na základe vyššie uvedeného, 19. apríla 2022 budú zrušené tieto nástupnícke fondy likvidných aktív:

Názov nástupníckeho fondu likvidných aktív

Ruský akciový nástupnícky fond likvidných aktív Ural

Eurový ruský akciový nástupnícky fond likvidných aktív Ural

Ruský akciový nástupnícky fond likvidných aktív Ural Pro

Eurový ruský akciový nástupnícky fond likvidných aktív Ural Pro

Dôsledky rozdelenia fondu aktív a zrušenia nástupníckych fondov likvidných aktív

Správa oddelene evidovaných viazaných vkladov

Ak zmluvná strana nestanovila inak, vklady prijaté od 1. marca do 31. marca do pozastavených pôvodných fondov aktív a vklady, ktoré budú prijaté v období od 1. apríla do 18. apríla, a ktoré nebudú investované, ale držané oddelene, v bezpečnom a chránenom aktíve (bankový účet alebo štátny dlhopis), 19. apríla poisťovňa zainvestuje (premení na podielové jednotky) podľa najčerstvejšieho kurzu náhradných fondov aktív dostupného k 14. aprílu do týchto určených náhradných fondov aktív:

Pôvodný cieľový fond aktív

Náhradný fond aktív

Ruský akciový podielový fond Ural

Akciový podielový fond rozvojových trhov

Eurový ruský akciový podielový fond Ural

Eurový akciový podielový fond rozvojových trhov

Ruský akciový podielový fond Ural Pro

Akciový podielový fond Mozaika rozvojových trhov Pro

Eurový ruský akciový podielový fond Ural Pro

Eurový akciový podielový fond Mozaika rozvojových trhov Pro


Presmerovanie vkladov prijatých od 19. apríla

Ak zmluvná strana nestanovila inak, v prípade poistných zmlúv, ktorých súčasné ustanovenie o rozdelení poplatkov zahŕňa pozastavené pôvodné fondy aktív, 19. apríla poisťovňa upraví alokáciu aktív fondov platnú pre poplatky zaplatené od tohto dátumu tak, aby podiel pozastavených pôvodných fondov aktív prevzali náhradné fondy aktív uvedené v bode 1.

Presmerovanie vkladov sa vzťahuje aj na zmluvy, ktorých súčasné ustanovenie o rozdelení poplatkov zahŕňa pozastavené pôvodné fondy aktív z dôvodu, že zmluvná strana si zvolila vzorové portfólio, ktoré zahŕňalo pozastavené pôvodné fondy aktív.

Zmena zloženia vzorových portfólií

V prípade životných poistení viazaných na investičné jednotky, ktorých súčasné zloženie ktoréhokoľvek vzorového portfólia zahŕňa pozastavené pôvodné fondy aktív, poisťovňa upraví zloženie dotknutého vzorového portfólia tak, aby podiel pozastavených pôvodných fondov aktív prevzali náhradné fondy aktív uvedené v bode 1.

V dôsledku toho, ak 19. apríla alebo po tomto dátume naši klienti dajú pokyn na presmerovanie poplatkov alebo na zmenu fondu aktív s cieľom umiestniť budúce prichádzajúce vklady podľa zloženia vzorového portfólia alebo prerozdeliť investície, ktoré už boli pripísané a zmluvne zaevidované podľa zloženia vzorového portfólia, poisťovňa vykoná tieto požiadavky podľa nového zloženia vzorového portfólia.

Zloženie vzorových portfólií v prípade našich životných poistení viazaných na investičné jednotky dostupné od 19. apríla nájdete na tomto odkaze: zloženie vzorových portfólií

Zmeny súvisiace so službou Pannónia Navigátor

Základným princípom fungovania služby Pannónia Navigátor je viacetapové investovanie a prerozdelenie vkladov klientov podľa zloženia vzorových portfólií ku koncu poplatkového obdobia. Vzhľadom na to, že zloženie niektorých vzorových portfólií obsahujúcich pozastavené pôvodné fondy aktív sa zmení v zmysle bodu 3, 19. apríla vykoná poisťovňa pre dotknuté zmluvy s aktívnou službou Navigátor zmenu fondu aktív alebo presmerovanie poplatkov podľa nového vzorového portfólia.

Osobitné pravidlá pre úplný spätný odkup a poistné plnenie

V prípade čiastkových plnení zo zmlúv, ktoré boli odkúpené alebo ktorým uplynula platnosť v období od 1. do 31. marca z dôvodu, že boli dotknuté pozastavenými pôvodnými fondmi aktív (nelikvidnosťou investícií v nich umiestnených), sa predaj a ocenenie podielových jednotiek zmlúv ukončených odkupom alebo uplynutím ich platnosti, ktoré boli prevedené do nástupníckych fondov likvidných aktív, uskutoční 19. apríla, a v tento deň sa určí aj výška dodatočných plnení podľa prvého známeho výmenného kurzu nástupníckych fondov likvidných aktív (k 30. marcu). Po určení výšky dodatočných plnení zo zmlúv, ktoré boli odkúpené alebo ktorým uplynula platnosť, poisťovňa bezodkladne zabezpečí vyplatenie určenej sumy zmluvným stranám.

Časť sumy odkupu a plnenia, ktorá by sa mala vyplatiť z podielových jednotiek umiestnených v nástupníckych fondoch nelikvidných aktív, sa nedá oceniť a vyplatiť, kým sa nástupnícke fondy nelikvidných aktív nestanú likvidnými z dôvodu neexistencie výmennej hodnoty (výmenného kurzu).

Osobitné pravidlá pre poistné plnenie v prípade smrti

Podľa § 127 ods. 5 Bit. po ukončení pozastavenia fondu aktív poisťovňa znovu určí časť poistného plnenia v prípade smrti (rizikové poistenie), ktorá sa má vyplatiť z podielových jednotiek pozastaveného fondu aktív podľa prvého známeho výmenného kurzu po ukončení pozastavenia fondu aktív, a ak prevýši sumu, ktorá bola vyplatená, rozdiel bude dodatočne vyplatený. Najskorším možným dátumom opätovného určenia splatnej časti je deň, keď sa všetky nelikvidné aktíva pozastavených pôvodných fondov aktív (zahrnutých v nástupníckom fonde aktív) stanú likvidnými.

Budapešť, 31.03.2022

Životná poisťovňa CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.